Doprava zdarma nad 1000 Kč

Jak správná snídaně ovlivní energii a výkon během dne: Využijte nejnovější vědecké studie a získejte inspiraci pro kvalitní stravování!

Nejdůležitější jídlo dne??

Kvalitní snídaně je pro mnoho lidí nejdůležitějším jídlem dne. Může totiž ovlivnit náš výkon a zdraví po celý den. Podle nedávných studií se ukázalo, že správná snídaně může snížit riziko vzniku obezity, cukrovky a srdečních chorob a naopak zvýšit hladinu energie, zlepšit produktivitu a dokonce pomoci udržet váhu.

Například studie publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že snídaně s vyšším obsahem bílkovin a vlákniny mohou zlepšit pocit sytosti a snížit příjem kalorií v průběhu dne. Další výzkum provedený na univerzitě v Cardiffu ukázal, že lidé, kteří snídají, mají v průběhu dopoledne větší fyzickou a mentální výkonnost, než ti, kteří snídají málo nebo vůbec ne.

Některé z nejlepších potravin, které můžete snídat, jsou ta, která obsahují bílkoviny, vlákninu a sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Takové potraviny pomáhají udržet hladinu krevního cukru stabilní a energii vyrovnanou. Vědci doporučují, aby snídaně obsahovala alespoň 15-25% denního příjmu kalorií.

Superfoods snídaňové kaše, jako vhodná varianta??

Zahrnutím kvalitních obilovin, nebo pseudoobilovin do snídaně můžete udržet hladinu energie stabilní během dopoledne. Tyto potraviny jsou bohaté na vlákninu a sacharidy s nízkým glykemickým indexem, což znamená, že udrží hladinu cukru v krvi stabilní a zlepší celkovou energii. Podle jedné studie z roku 2016, publikované v časopise Nutrients, lidé, kteří jedli obiloviny, nebo pseudoobiloviny na snídani, měli vyšší hladinu energie a nižší pocit hladu během dopoledne, než ti, kteří snídali potraviny méně bohaté na tyto nutrienty.

sn

Kromě těchto obilovin mohou být skvělou volbou také vejce. Jsou bohaté na bílkoviny a obsahují živiny, jako je cholin a vitamín D, které podporují zdraví mozku a svalů. Podle studie z roku 2018, publikované v časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, lidé, kteří jedli snídani s vejci, měli méně pocit hladu a vyšší hladinu energie během dopoledne, než ti, kteří snídali bagety.

Navíc, doporučujeme si dopřát nějaký druh ovoce. Ovoce obsahuje mnoho živin, vitamínů a antioxidantů, což pomáhá udržovat imunitu v dobré kondici a celkově podporuje zdraví. Podle výzkumu z roku 2020, publikovaného v časopise Journal of Clinical Medicine, lidé, kteří jedli ovoce na snídani, měli větší množství energie a nižší hladinu stresu, než ti, kteří nejedli ovoce. 

 
 
 

Nejlepší je samozřejmě kombinovat několik potravin, které obsahují bílkoviny, vlákninu a sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Například kombinace jáhlových, pohankových, quinoových, teffových vloček, probiotického jogurtu a ovocných plodů je skvělou volbou. Jogurt obsahuje bílkoviny a živé kultury, které mohou pomoci udržet zdravou střevní mikroflóru. Podle studie z roku 2015, publikované v časopise Nutrients, lidé, kteří jedli jogurt na snídani, měli vyšší hladinu energie a nižší pocit únavy během dopoledne.

Je také důležité vyhnout se snídání potravin s vysokým obsahem cukru a tuků, jako jsou cereálie, sušenky nebo sladké pečivo. Tyto potraviny mohou způsobit náhlý skok hladiny cukru v krvi, což způsobí rychlou vlnu energie, ale poté následuje náhlý pokles, což může vést k pocitu únavy a ospalosti během dopoledne.

snid

Po ránu ideálně nespěchat

Vzhledem k významu snídaně pro celodenní výkon a zdraví, nezapomeňte, že je důležité si na ni vyhradit dostatek času a nejíst ji na pospěch. Kvalitní snídaně může pomoci zlepšit náladu, snížit stres a zvýšit produktivitu v práci. Navíc, pravidelná a kvalitní snídaně může být účinným způsobem, jak udržet zdravou váhu a snížit riziko vzniku různých onemocnění, jako jsou například cukrovka nebo kardiovaskulární choroby.

Závěr

Vědci a odborníci na výživu souhlasí, že kvalitní snídaně je pro celkové zdraví a výkon velmi důležitá. Pokud se rozhodnete pro správnou snídani, můžete ovlivnit celodenní energii, výkon a chuť do života. Pamatujte si, že zdravé stravování a kvalitní životní styl jsou nezbytné pro dosažení optimálního zdraví a výkonu. Takže si dejte na svou další snídani pozor a uvidíte, jak se to projeví na vaší celkové energii a výkonu během dne!